7 - Öfke Kontrol

Öfke çok hafif bir kızgınlıktan hiddete kadar değişik yoğunlukta yaşanabilen bir duygudur. Öfke kontrol problemi, her yaştan çocuk, ergen ve yetişkinde görülen oldukça sık rastlanılan bir sorundur. Eğer kendinizi ve tepkilerinizi kontrol etmekte zorlanıyor, haklıyken haksız duruma düştüğünüz, pişman olduğunuz, ilişkilerinde problemler yaşadığınız öfke patlamaları yaşıyorsanız, öfkenizi kontrol etmekte sorunlar yaşıyorsunuz demektir. Öfke kontrolünde amaç, öfkeyi tamamen ortadan kaldırmak değil, öfkenin sağlıklı bir şekilde ifade edilebilmesini sağlamaktır. Öfkenin ele alınıp, konrol edilmesinde birçok yöntem vardır:

Öncelikli olarak, kişinin kendi düşünce ve duygularının farkına varması ve onları tanıması gerekir.Kontrol etmekte zorlandığınız bir öfke içsel olarak yaşadığınız bir çatışmanın habercisidir. Öfkelendiğiniz durumları belirleyerek, öfkenizin altında yatan bilindışı suçluluk, yetersizlik, değersizlik algılarınızı keşfetmeniz gerekir.

Öfkelendiğinizi hissettiğiniz anda aklınızdan neler geçtiğine dikkat edin ve bu düşünceleri tespit edin. Yapılan aşağıdaki bilişsel çarpıtmaları içerip içermediğine bakın. Çünkü öfke incelendiğinden çoğunlukla yanış yorumlama ve anlaşılmaların olduğu görülür.

İki uçlu düşünme: Olayları ya da insanları ya hep ya hiç olarak değerlendirme eğilimidir.

Olumsuz süzgeç: Hemen hemen sadece olumsuzlar üzerine odaklanılır ve nadiren olumlular önemsenmesidir.

Aşırı Genelleme: Tek bir olay temelinde bütünsel bir olumsuzluk algılanmasıdır.

Zihin Okuma: İnsanların düşünceleri hakkında yeterli kanıt olmaksızın onların ne düşündüğünü bildiğini varsaymasıdır.

Kişiselleştirme: Kendisiyle ilgili olmasa ya da çok az ilgili olsa bile olayları kendisine atfedilmesidir.

Aşırı Büyütme (Felaketleştirme): Başkalarının ya da kendisinin hatalarını ya da değerini büyütmesidir.

-Meli, -Malı Cümleleri: Kendisinin ya da başkalarının deneyimlerinin zorunluluklarla değerlendirilmesidir.

Etiketleme: Kendisinin veya karşısındaki kişinin bir davranışına dayanarak tutumu hakkında genel bir sonuca varılmasıdır.

Bu tarz düşünme tarzlarınızın olup olmadığına dikkat ederek yanlış yorumlarda bulunup bulunmadığınıza dair bir dikkat geliştirmek ve alternatif olumlu düşünce yapısını oluşturmak gerekir.

Soğukkanlı ve sakin bir iletişim tarzı geliştirilmelidir. Bu nedenle hemen sonuçlara odaklanıp, eyleme geçmek yerine, sakin kalmaya çalışıp, tepkilerinizi kontrol altına almaya çalışmak ve ilk aklınıza gelenlerle eyleme geçmeyin. Karşı tarafı sonuna kadar dinleyip, asıl söylemek istedikleriniz belirleyin.

Bazı çok basit davranışsal müdahalelerle sakinleşmeye çalışın. Mesela, size öfkelendiren ortam ya da durumdan uzaklaşarak kendinize sakinleşme süresi tanıyın.

Her ne kadar kolay olmasa da karşınızdaki kişiyle empati kurmaya çalışmak, onu anlamaya ve davranışlarının nedenini bulmaya çalışmak, öfke duygunuzda değişimlerin olmasına yardımcı olacaktır.
 

ÜYE OLMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

09:00 - 19:00 Saatleri Arasında İletişim İçin
✅ 0850 333 00 07 No'lu telefondan direk iletişime geçebilirsiniz.
7-24 Aranma Talebi Bırakmak İçin ;
✅0 (530) 304 98 98 Whatsapp ya da kısa mesaj olarak "UZAKTAN EĞİTİM" yazıp yollamanız yeterli. Eğitim danışmanlarımız size dönüş yapacaktı
BİZİ TAKİP EDİN ÜCRETSİZ EĞİTİM FIRSATLARINDAN YARARLANIN
Facebook : https://www.facebook.com/pg/AKDMDNYS
Instagram : https://www.instagram.com/akademiuzem
Twitter : https://www.twitter.com/akademiUE
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCUvKYFn0BE_lvFkdNWAm8JA/videos
Linkedin : https://www.linkedin.com/in/akademiuzem
Tumblr : https://akademidunyasi.tumblr.com
Skype : Akademi Dünyası
E-Mail : [email protected]
Whatsapp : 0 (530)304 98 98
Soru Destek Hattı : 0 (549) 242 42 73



Etiketler : iş hayatında iletişim kursu   | iş hayatında iletişim kursları  | fiyatları iş hayatında iletişim kurs  | hızlandırılmış iş hayatında iletişim kursu |  hızlandırılmış iş hayatında iletişim kursları |  iş hayatında iletişim| en iyi iş hayatında iletişim kursu |  iş hayatında iletişim kurs fiyatları |  iş hayatında iletişim kursu fiyatları |  iş hayatında iletişim kursu forum | iş hayatında iletişim kursu tavsiye | iş hayatında iletişim kurs ücretleri | iş hayatında iletişim ilanları | iş hayatında iletişim nedir | hasra kabul sekreterliği | iş hayatında iletişim işlemleri | iş hayatında iletişim maaş | iş hayatında iletişim sekreterliği maaş

ARANMA TALEBİ BIRAKMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ TURKUAZ ALANDA BULUNAN FORMU DOLDURABİLİRSİNİZ